646x404
Mediatorii culturali din România s-au reunit la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute pentru a-şi împărtăşi problemele şi pentru a găsi soluţii. Constanţa a fost reprezentată de patru tineri.

În România există 26 de mediatori culturali, care asigură o strânsă legătură între membrii comunităţilor de migranţi şi autorităţile publice, respectiv societatea civilă.

Oraşul Constanţa este reprezentat de patru mediatori: Pavloski Marko, Popoola David, Ounouna Fouad şi Iylia Qayyum Binti Dzulkifly.

Cosmin Bârzan, facilitator local în proiectul Migrant în România Interculturală, a spus: „Consider ca beneficiul cel mai important adus de către proiectul „Migrant în România Interculturală este cel de a introduce mediatorul social cu competenţe interculturale ca element de bază al comunităţilor multietnice“

Jaber Ahmed, o lecţie de viaţă

La întâlnire a fost prezent şi palestinianul Jaber Ahmed, purtătorul de cuvânt al Clubului româno – arab de presă, dar şi mediator intercultural în Bucureşti. Are o povestea foarte interesantă.

A fost otrăvit de israelieni pentru convingerile sale politice, în pasta lui de dinţii fiindu-i pusă otravă. A avut noroc şi a scăpat. Condamnat de medici într-un scaun cu rotile, el a demonstrat că poate învinge ştiinţa şi a putut să se deplaseze singur.

„Zilnic, făceam şase ore de recuperare, am făcut eforturi suplimentare şi am reuşit. Scaunul cu rotile l-am dat unei familii care avea nevoie de el“, povesteşte Jaber.

A avut de ales între a merge în Franţa şi România. A ales ţara noastră. „Poporul român este mai prietenos“, explică el drumul ales. Din 1999 a obţinut şi cetăţenia română. Are cinci copii: patru ai lui şi unul al soţiei. Pe toţi i-a crescut cu aceeaşi dragoste.

Prin toate proiectele sale, vrea să demonstreze că relaţiile României cu ţările arabe nu se reduc doar la Nicolae Ceauşescu, că trebuie să renunţăm la egoism, la rasism, dar, mai ales, la aroganţă. „Trăim sub acelaşi cer creat de acelaşi Dumnezeu“, spune el.

Jaber ne mărturiseşte că deşi crede în Allah, foloseşte cuvântul „Dumnezeu“ din respect pentru noi. El s-a implicat în organizarea Zilei Mondiale a Păcii (septembrie), Ziua Mondială a Toleranţei (noiembrie), Ziua Mondială a Refugiatului (iunie).

Cum îi place ca la fiecare întâlnire a mediatorilor culturali să aducă ceva inedit, le-a oferit tuturor colegilor săi o impresionantă expoziţia de picturi. Ele sunt realizare de Maria Parascan şi Iulia Chibini, o româncă ce a trăit în ultimii 25 de ani în Siria. De curând, femeia a părăsit zona din cauza războiului.

Sursa: adevarul.ro

Reclame